Eksotiske retter med bønner og linser

Eksotiske retter med bønner og linser

Bønner og linser gjør middagen raskt både sunnere og mer næringsrik. Her har vi hentet frem våre beste oppskrifter inspirert av kjøkkenet til India, Mexico og Midtøsten.

Mange nordmenn er ikke så godt kjent med bønner og linser i matlagingen, men belgfrukter er svært anvendelige og kler en hel rekke smaker.

Enten du har droppet kjøtt helt, er fleksitarianer eller kanskje bare har lyst på et måltid med masse smak – prøv en av disse vegetaroppskriftene:

India

Det indiske kjøkkenet er kjent for sine aromatiske og smaksrike retter med linser og bønner. Her er det mye inspirasjon å hente, både fra purerte supper og krydrete stuinger!

Har du alt du trenger?


Hva med en indisk curry med kikerter og spinat? Her kan du også tilsette grønsaker som paprika, sopp, brokkoli, blomkål eller kokt potet.

Emblem
Chili con carne betyr "chili med kjøtt". Vegetarvarianten kalles derfor ofte Chili sin carne, eller "chili uten kjøtt".

Mexico

Ønsker du variasjon i hverdagen er bønner en god erstatter for kjøtt. Gjør som mexicanerne og fyll tacoen med bønner like selvfølgelig som du fyller den med kjøtt eller fisk.

Chili con carne er en favoritt fra det meksikanske kjøkkenet, og en chili uten kjøtt trenger ikke være smakløs! I denne varianten er det brukt kidneybønner, i tillegg til mørk sjokolade som gjerne brukes i Mexico. 

Prøv disse oppskriftene:

Huevos Rancheros - ekte mexicansk frokost

Dette er en er en ovnsbakt blanding av bønner, egg, salsa, vårløk og koriander. Perfekt til de dagene du ønsker deg en skikkelig god frokost!

Slik gjør du:

  1. Kok opp bønner, kikerter og salsa i en kjele. Smak til med salt og pepper
  2. Legg en tortillalefse i en ildfast form. Hell bønneblandingen oppi tortillaen.
  3. Knekk hele egg på toppen av blandingen. Lag gjerne en liten grop for hvert egg.
  4. Sett formen midt i ovnen og stek i ca 10 minutter på 200 grader.
Emblem
Visste du at det spises bønner til de fleste måltider i Mexico? De bruker gjerne også bønner i frokosten!
6 gode oppskrifter på vegetartaco

6 gode oppskrifter på vegetartaco

For deg som elsker taco, men som ønsker hjelp til å finne noen skikkelig gode, kjøttfrie varianter - her er våre beste tips!

Midtøsten

I Midtøsten finner du kikerter i alt fra falafel til snacks, ulike sauser og hummus. 

Hummus er en smakfull kikert-dip som kan brukes som tilbehør til både fisk og kjøtt, eller som pålegg i sandwicher og wraps. Den kan også brukes som dip til grønnsaker.

Falafel er populær hurtigmat i Midtøsten. De små "kjøttbollene" inneholder ikke kjøtt, men er laget av kikerter. De smakfulle falaflene er dessuten populære å bruke i wraps med en god dressing eller salat.

Prøv disse oppskriftene:

Visste du dette om bønner og linser?

  • Linser og bønner er rike på protein og er en god proteinkilde.
  • Belgfrukter svært rike på fiber, vitaminer og mineraler.
  • Belgfruktene har ikke så mye smak i seg selv, men tar lett til seg ulike urter, krydder, hvitløk, olje og eddik. Det betyr at du kan tilpasse smaken akkurat som du vil.
  • Linser og bønner blir mye brukt i landene rundt Middelhavet, og er også populære i Sør-Amerika og Asia.
  • Du får linser og bønner både ukokt og ferdigkokt. Velger du de ferdigkokte er middagen klar på kort tid, mens de ukokte krever en del koketid.