Slik bruker du restene av julematen

Slik bruker du restene av julematen

Har du rester av julematen? Vel, som nordmenn flest har du passet på at det er mer enn nok mat til alle, og da blir det lett rester til overs etter julens måltider. Hvis du synes det er like synd som oss å kaste restene bør du lese videre. Her kommer nemlig våre aller beste resteoppskrifter!

Ikke kast ribberester, pinnekjøttrester, sild, pølser eller kålrabistappe som er til overs. Restene etter julemiddagen kan bli til (minst) 10 smakfulle retter.

Lag sandwich med ribberester

Rester av ribbemiddagen kan serveres på et rundstykke eller brød med deilig tilbehør. Lag en delig ribbesandwich med spicy krydder og epleslaw. Se oppskrift her

Medisterkaker 

Medisterdeig til overs blir raskt små tapasboller med smak av jul. 

Slik gjør du: Du kan krydre deigen med julekrydder som gir kjøttboller med en asiatisk tvist. Kanel, anis og ingefær gir rund og fin smak på bollene, men også rosmarin, hvitløk og fennikel gir kjempegode kjøttboller som minner om italiensk salsicciapølse i smaken. Stek som kjøttboller. 

Ostesmørbrød med Gangstad Karveost, svineribbe og rødkål

Svineribbe og smeltet ost. Kan det blir bedre? Lag et ostesmørbrød inspirert av julens smaker. Se oppskriften her

Pinnekjøtt brandade

Pinnekjøtt er tørket og saltet akkurat som klippfisk. Derfor passer pinnekjøtt veldig godt i en tradisjonell fransk ”brandade”, som vanligvis lages med moste poteter, hvitløk, olivenolje og klippfisk.

Slik gjør du: Mos nykokte poteter med olivenolje og melk og tilsett rester av pinnekjøtt i små biter. Smak til med salt og pepper og gjerne frisk timian. Server brandaden på flatbrødflak. Pynt med rømme og rørte tyttebær.

Ribbe med asiatisk vri

Server ribbe med Hoisin saus og kald surkål - perfekt smårett til juletapas eller nyttårsfesten! Se hvordan du lager retten her

Dadler med bacon og epler

Dadler er for mange fast innslag på handlelisten i julen, men de blir ikke alltid spist opp. Med de du har til overs kan du servere dadler med bacon og eple som snacks eller til tapasbordet.

Slik gjør du: Fjern steinen fra dadlene og snurr bacon rundt. Stek dadlene på middels varme til baconet er gyldenbrunt og stekt på alle side, så har du et fantastisk salt og søtt innslag på tapasbordet. Når de er ferdig stekt trer du dadlene på coctailpinner sammen med en eplebit. Dette gir syre og balanserer det søte og salte.

Julepølse på rugbrød 

Julepølse kan varieres på utallige måter som snacks og har du rester av dette er det mye du kan gjøre. Vi foreslår å lage miniatyrpølsesmørbrød!

Slik gjør du: Topp små skiver av rugbrød eller pumpernickel med rødbetsalat, en bit stekt julepølse, grov sennep og sviske. Deilige smaker som kler hverandre! Du kan også bruke rester av ribbe hvis du har det.

Lefserull med pinnekjøtt og rødbetsalat

Lefserull med pinnekjøtt og rødbetsalat er et spennende eksempel på hva som kan gjøres med det som er til overs av pinnekjøttet. Se oppskrift her

Kålrabistappe 

Har du rester av kålrabistappe eller rotmos? La den få romtemperatur og legg den på skjeer toppet med en sterk og krydret chorizopølse og litt rømme. Den søte rotmosen passer ypperlig sammen med krydret pølse. En deilig appetittvekker!

Sild med potet og løk

Jul og sild hører sammen, og kanskje kjøpte du litt mer enn det som ble spist? Bruk silden du har til over og lag sild med potet, rødløk og egg - et tradisjonelt og godt måltid. Med frisk dill på toppen er retten komplett.

Pepperkaker med ost

Når man lager pepperkaker lager man gjerne en stor porsjon som skal rekke til hele julen. Hvorfor ikke prøve kombinasjonen pepperkake og ost? Nøtter, dadler og fiken er også ting man gjerne har i skapene rundt juletider som passer fint på ostefatet.