Slik bruker du restene av julematen

Slik bruker du restene av julematen

Etter julens store måltider sitter man fort igjen med mye rester, og så mye god mat bør bli spist framfor å bli kastet. Her har vi samlet 11 tips og våre aller beste resteoppskrifter!

Ikke kast ribberester, pinnekjøttrester, sild, pølser eller kålrabistappe som er til overs. Restene etter julemiddagen kan bli til (minst) 10 smakfulle retter.

Lag sandwich med ribberester

Rester av ribbemiddagen kan serveres på et rundstykke eller brød med deilig tilbehør. Lag en delig ribbesandwich med spicy krydder og epleslaw.

Ribbesandwich er enkelt og veldig godt! Ribbesandwich er enkelt og veldig godt!

Medisterkaker

Medisterdeig til overs blir raskt små tapasboller med smak av jul! Du kan krydre deigen med julekrydder som gir kjøttboller med en asiatisk tvist.

Kanel, anis og ingefær gir rund og fin smak på bollene, men også rosmarin, hvitløk og fennikel gir kjempegode kjøttboller som minner om italiensk salsicciapølse i smaken. Stek som kjøttboller.

Medisterdeig er saftig og smakfullt - krydre med litt spennende smaker, så får du kjøttboller du sent vil glemme. Medisterdeig er saftig og smakfullt - krydre med litt spennende smaker, så får du kjøttboller du sent vil glemme.

Ostesmørbrød med Gangstad Karveost, ribbe og rødkål

Svineribbe og smeltet ost. Kan det blir bedre? Lag et ostesmørbrød inspirert av julens smaker!

Lag spiselige julegaver

Lag spiselige julegaver

Hjemmelagde julegaver er koselig både for den som gir og den som får. Lag noe...

Pinnekjøtt brandade

Pinnekjøtt er tørket og saltet akkurat som klippfisk. Derfor passer pinnekjøtt veldig godt i en tradisjonell fransk ”brandade”, som vanligvis lages med moste poteter, hvitløk, olivenolje og klippfisk.

Pinnekjøtt brandade er en kjempegod, fornorsket versjon av den klassiske brandaden. Pinnekjøtt brandade er en kjempegod, fornorsket versjon av den klassiske brandaden.

Slik gjør du: 

  1. Mos nykokte poteter med olivenolje og melk og tilsett rester av pinnekjøtt i små biter. Smak til med salt og pepper og gjerne frisk timian.
  2. Server brandaden på flatbrødflak, og pynt med rømme og rørte tyttebær.

Ribbe med asiatisk vri

Server ribbe med Hoisin saus og kald surkål - perfekt smårett til juletapas eller nyttårsfesten!

Ribbe med soyaglaze er en god vri på juleribba Ribbe med soyaglaze er en god vri på juleribba
Noe du mangler? Handle i vår nettbutikk og få varene levert på døra!

Dadler med bacon og epler

Dadler er for mange fast innslag på handlelisten i julen, men de blir ikke alltid spist opp. Med de du har til overs kan du servere dadler med bacon og eple som snacks eller til tapasbordet.

En klassiker som aldri går av moten. Topp den med en epleskive om du ønsker noe litt frisker enn bare bacon og daddel. En klassiker som aldri går av moten. Topp den med en epleskive om du ønsker noe litt frisker enn bare bacon og daddel.

Slik gjør du:

  1. Fjern steinen fra dadlene og snurr bacon rundt.
  2. Stek dadlene på middels varme til baconet er gyldenbrunt og stekt på alle side, så har du et fantastisk salt og søtt innslag på tapasbordet.
  3. Når de er ferdig stekt trer du dadlene på coctailpinner sammen med en eplebit. Dette gir syre og balanserer det søte og salte.
Julepølse er like godt dagen derpå som til julemiddagen. Julepølse er like godt dagen derpå som til julemiddagen.

Julepølse på rugbrød 

Julepølse kan varieres på utallige måter som snacks og har du rester av dette er det mye du kan gjøre. Vi foreslår å lage miniatyrpølsesmørbrød!

Topp små skiver av rugbrød eller pumpernickel med rødbetsalat, en bit stekt julepølse, grov sennep og sviske. Deilige smaker som kler hverandre!

Du kan også bruke rester av ribbe hvis du har det.

Pinnekjøtt kan brukes til mye godt! Prøv den i en lefserull med rødbetsalat Pinnekjøtt kan brukes til mye godt! Prøv den i en lefserull med rødbetsalat

Lefserull med pinnekjøtt og rødbetsalat

Lefserull med pinnekjøtt og rødbetsalat er et spennende eksempel på hva som kan gjøres med det som er til overs av pinnekjøttet.

Kålrabistappe kan bli en god appetittvekker! Kålrabistappe kan bli en god appetittvekker!

Kålrabistappe 

Har du rester av kålrabistappe eller rotmos? La den få romtemperatur og legg den på skjeer toppet med en sterk og krydret chorizopølse og litt rømme. Den søte rotmosen passer ypperlig sammen med krydret pølse. En deilig appetittvekker!

Det er fort gjort å ha litt sild til overs. Gjør silden til fristende tapasbiter med potet, rødløk og egg Det er fort gjort å ha litt sild til overs. Gjør silden til fristende tapasbiter med potet, rødløk og egg

Sild med potet og løk

Jul og sild hører sammen, og kanskje kjøpte du litt mer enn det som ble spist? Bruk silden du har til over og lag sild med potet, rødløk og egg - et tradisjonelt og godt måltid. Med frisk dill på toppen er retten komplett.

Blåmuggost på pepperkake høres kanskje spesielt ut, men sødmen fra pepperkaken og den salte blåmuggosten gjør dette til en perfekt kombinsjon Blåmuggost på pepperkake høres kanskje spesielt ut, men sødmen fra pepperkaken og den salte blåmuggosten gjør dette til en perfekt kombinsjon

Pepperkaker med ost

Når man lager pepperkaker lager man gjerne en stor porsjon som skal rekke til hele julen. Hvorfor ikke prøve kombinasjonen pepperkake og ost? Nøtter, dadler og fiken er også ting man gjerne har i skapene rundt juletider som passer fint på ostefatet.