Den perfekte nyttårsmenyen

Den perfekte nyttårsmenyen
At nyttårsmaten skal skinne litt ekstra, betyr ikke at den må være vanskelig å lage. God planlegging er nøkkelen til suksess.

At nyttårsmaten skal skinne litt ekstra, betyr ikke at den må være vanskelig å lage. God planlegging er nøkkelen til suksess. Lag derfor en oversikt over hva som kan lages, god tid i forveien. 

Selv om du ikke er en “listeperson”, skriv lister nå! Da slipper du stress når gjestene har kommet og selskapet endelig er i gang. Sortér ut alt som kan lages i forkant, gjerne dagen før.

Et annet viktig utgangspunkt er gode råvarer. Uansett om du skal lage et koldtbord, fingermat, tradisjonell julemat eller en tre-retters i gourmetsjangeren, så er kvaliteten på råvaren vesentlig for et vellykket resultat. 

Hvis selskapet er stort, kan det være lurt å ha en buffet hvor gjestene forsyner seg selv. Buffet kommer fra fransk og latin, og betyr opprinnelig "praktbord”. Så ikke spar på kruttet!

Du kan også ha småretter og fingermat stående klart på spisebordet når gjestene kommer. Et vakkert pyntet spisebord bugnende av godsaker, er deilig å sette seg inn til. Her blir også maten en del av dekorasjonen. Ferske fiken, gode rustikke brød, nøtter, tørket frukt, friske urter, fat med frisk frukt og grønnsaker pent skåret opp, oster, marmelader til ost, friske bær, spekemat, pene skåler med tapenader, sauser, tapas, aioli, marinerte grønnsaker, oliven og annet godt. Dette er en fryd for både ganen og for øyet!

Til litt større selskap er det også fint å servere større, helstekte stykningsdeler, som for eksempel fileter fra storfe, svin, elg eller reinsdyr. Helstekt kalkun eller and er også fint til større forsamlinger. Eller hva med en god, lun gryterett som har putret noen timer på komfyren?

I mindre selskap kan en tre-retters middag i gourmetklassen gjerne serveres, og du kan virkelig få vist dine evner som kokk.

Tommelfingerregelen er at man først bestemmer seg for hovedretten, og deretter planlegger forrett og dessert rundt denne. Har du en fantastisk hovedråvare klar til hovedretten, lar du denne diktere hva som skal være i tilbehør, forrett og dessert. 

Når du planlegger en tre-retters er det fint å ha et gjennomgående tema for menyen. Hva er tanken bak og hvorfor har du satt den sammen på denne måten? Sett signaturen din på menyen! Er det smaker som du er oppvokst med? Er det et gjennomgående italiensk eller asiatisk tema? Er det mat fra hjembygda di? Er det en "ny nordisk" meny med råvarer utelukkende fra lokale småprodusenter? 

Bruk kokebøker som inspirasjonskilde og veileder!

En annen viktig ting er å balansere menyen med smaker, teksturer, intensitet og råvarer. Hvis suppen til forrett er kremet, hovedretten serveres med fløtesaus og desserten er en panna cotta eller riskrem, blir det  for mye fløte og krem. En råvare eller ingrediens bør ikke få spille en vesentlig rolle i mer enn én rett.

Det samme gjelder teksturer. En meny og tallerken med mye mykt må også ha noe “crunchy" med mere bit i.

Husk også på balanse mellom syre, sødme, salt og eventuelt hot. Smaksbildet skal være harmonisk og treffe flere sider av tungen. Derfor er det viktig at du smaker på maten mens du lager den. Hvis søtpotetmos er det som serveres som tilbehør, er det viktig med syre og salt et annet sted på tallerkenen. For eksempel i en vinaigrette til salaten, en skvis sitrussaft over kjøttet, og kanskje soyasaus eller balsamico i sausen. Stol på dine egne smaksløker! Ikke stol blindt på oppskrifter. Du må alltid smake til maten før servering. Synes du det smaker godt? Da synes sikkert gjestene dine det også.

Og helt til slutt: En tilsynelatende avslappet vert er det viktigste for den gode feststemningen. Planlegg i god tid, skriv lister, forbered godt, skaff deg hjelp og oversikt. Da kan du sammen med venner og familie også nyte årets siste kveld med noe godt i glasset og senkede skuldre.

Godt nytt år!