Slik tilbereder du fisken du får på kroken

Slik tilbereder du fisken du får på kroken

Fiskelykke? Slik sløyer og tilbereder du sei, makrell, torsk, hvitting, laks og ørret som du har fisket selv.

Det er få ting som smaker bedre enn selvfisket fisk. Og selv om mange vil hevde at «det er alt rundt selve fisketuren som er hyggelig», så blir turen med en gang litt morsommere når du får noe på kroken.

Slik sløyer du fisk:

Første steg for å tilberede det du får på kroken er alltid å sløye fisken. For å gjøre dette trenger du først og fremst en skarp og god fiskekniv og et godt underlag.

  1. Løft opp gjellene, gi et lite snitt i halsen, så et lite snitt videre i hodet.
  2. Sett kniven inn i gatthullet (rompa, sitter midt under fisken) og dra kniven opp mot hodet.
  3. Skrap ut innvollene og ta så tak inn ved hodet og dra ut at som sitter der også. Skyll godt. 

La kniven gjøre jobben, fersk fisk - og særlig de litt mindre fiskene - er skjøre, så det er viktig å ikke bruke for mye muskelkraft.

Espen Schöning Lie, kokk og leder av MENY-Lauget, har flere gode tips på lur:

- Med litt trening blir du raskt en mester til å filetere. Ta det litt rolig i starten, legg kniven flatt mot ryggbenet, så sikrer du at mest mulig havner på tallerkenen, tipser Espen.

Dårlig fiskelykke? Hos MENY finner du alltid fersk fisk:

Sei

Sei har et saftig, fast og velsmakende kjøtt. Den kan både bakes, trekkes og brukes i supper. Sei er i sesong hele året! 

Har du fått sei på kroken? Seibiff med kremet spisskål og små mandelpoteter er en enkel og rask hverdagsmiddag, perfekt for late sommerdager!

Slik gjør du:

  1. Stek forskjellige typer løk og purreløk i pannen,
  2. Rør inn 2-3 spiseskjeer med creme fraiche
  3. Smak til med revet pepperrot, salt og pepper.
Slik tilbereder du makrell og pir

Slik tilbereder du makrell og pir

Lite gir så herlig sommerfølelse som stekt makrell! Du kan fiske den selv eller kjøpe makrellen på butikken. Vi tipser hvordan du sløyer og renser makrell, og hvordan tilberede den for å få perfekt resultat.

Makrell

Lite gir så herlig sommerfølelse som stekt makrell. Makrell egner seg godt å grille hel, og en dobbel grillrist for fisk er det perfekte hjelpemiddelet!

Hva med å servere en av disse makrellrettene?

Torsk

Torsk er en av de fiskesortene vi spiser mest av, og skal du prøve deg på fiskelykken i sommer skal du ikke se bort fra at det er en torsk du får på kroken!

Tilberedning av torsk er enkelt,  og torsk har en nøytral smak som passer til forskjellig tilbehør. 

Torsk egner seg også godt som ceviche, hvor man marinerer man biter av rå fisk eller skalldyr i sitrus. Husk å fryse torsken før du bruker den i chevice eller sushi.

Har du først fått torsk på kroken, hvorfor ikke bruke hele fisken? Torsketunger og torskekjaker er en delikatesse i seg selv.

Fisk på grillen

Fisk på grillen

Fisk er lett og enkel sommermat, som kan dampes, kokes, stekes, bakes og grilles – eller spises helt rå om du vil. Se våre beste tips for å grille fisk!

Hvitting

Hvittingen er en torskefisk og er gjenkjennbar med sitt spisse hode, tydelige overbitt, skarpe tenner, en sølvgrå farge og en mørk flekk foran brystfinnen.

Hvittingen smaker litt mer enn vanlig torsk. Denne blir veldig god når du fyller buken med friske urter, salt, pepper og sitron.

Server gjerne med en frisk og god grønnertepurè og litt sprøstekt chorizo ved siden av. 

Laks

Har du fått laks på kroken er det godt å vite at denne er enkel å tilberede – og at den tåler de fleste smaker fra soyasaus til sitron.

Pakk laks og grønnsaker i folie og legg det på grillen, eller legg laksefileten rett på grillen og server med grønnkål.

Ønsker du å tilberede laksen hel? Bak den med skinnet på, så holder fiskekjøttet seg saftig og godt.

Ønsker du å grille hel fisk eller store stykker, men syns det er vanskelig å snu fisken på grillen? Da kan du investere i en fiskerist; en sammenleggbar rist som gjør det enkelt å snu fisken.

Ørret

Ørret og laks er relativt like, men ørret har kortere fibre i fiskekjøttet enn laksen. Dette gjør at ørreten bør varmebehandles og marineres minimalt.

Ørret og laks kan fint brukes om hverandre i oppskrifter, som i denne oppskriften på hel laks med sitron, urter og potetskiver.

Noe av det beste du kan gjøre med øret er å sløye den, fylle den med urter og godt smør, pakke den inn i folie og legge den på grillen.

Kveite

Er du en av de heldige som har fanget kveite? En av Espens favoritter er kveite "grillet på benet":

Når du steker fisken på beinet tar du vare på enda mer av den deilige smaken, fisken holder formen bedre, blir saftigere og ikke minst, det ser stilig ut. I tillegg er det mindre jobb på forhånd!

Har du ikke vært så heldig å få kveite på kroken, finner du den i fiskedisken hos MENY. Har du ikke vært så heldig å få kveite på kroken, finner du den i fiskedisken hos MENY.

Skinnet beskytter det kritthvite og delikate kveitekjøttet fra den harde varme, og du bør ifølge Espen beregne ca. 300 – 350  gram fisk med bein pr person. Krydre med salt og pepper, litt god olivenolje og sitronsaft.

- Del kveiten i porsjonsstykker, kutt tre snitt i skinnet på hver side, grill fisken på direkte varme så den får flott farge, og etterstek eventuelt på indirekte varme dersom fiskestykkene er tykke, sier Espen.

- Fisken er ferdig når den akkurat slipper beinet når du løfter lett på den.