Slik bruker du restene av julematen
Ikke kast ribberester, pinnekjøttrester, sild, pølser eller kålrabistappe som er til overs. Restene etter julemiddagen kan bli til smakfulle retter, pålegg og tilbehør.
Så lenge du har noen basisvarer i kjøkkenskapet kan du enkelt trylle fram pinnekjøttpostei, potetkaker, ribbesandwich eller kalkunsalat.
Rester av ribbemiddagen
Med en fullverdig julemiddag med ribbe, mediskerkaker, medisterpølser, surkål, rødkål og annet tilbehør er det ikke sjeldent det blir noe til overs.
Ribbe med en vri
Ribbe er et smakfullt kjøttstykke som kan brukes til mye mer enn bare julemat! Svinekjøtt passer svært godt med asiatiske smaker, så hvorfor ikke ta en asiatisk vri på ribberestene?
Flere gode oppskrifter med restene av ribba:
- Ribbe med soyaglaze
Server ribbe med Hoisinsaus og kald surkål - perfekt smårett til juletapas eller nyttårsfesten! - Ribbesandwich med epleslaw
Ribbe kan også serveres på rundstykke eller brød med deilig tilbehør. Prøv denne oppskriften på ribbesandwich med krydder er som en smakebit på juleribba med epleslaw. - Wok med ribbe
Ha ribbe i en wok sammen med gode grønnsaker, asiatisk saus og grove nudler. Kjempegod middag når du ønsker et avbrekk fra julematen.
Rester av medisterdeig og medisterpølser
Medisterdeig til overs blir raskt små tapasboller med smak av jul! Du kan krydre deigen med julekrydder som gir kjøttboller med en asiatisk tvist.
Medisterfarse er oftest ferdigkrydret om du ikke lager den selv, men den kan du også lage mye godt av.
- Lag kjøttpudding
Fyll medisterfarse i en liten brødform, og stek den i vannbad i ovnen på 180 grader i ca 1 time. Krydre gjerne toppen med paprikakrydder. - Medisterkaker i brun saus
Har du ferdigstekte medisterkaker eller farsekaker igjen? De blir en kjempegod og erkenorsk middag! Lag en god brun saus eller fløtesaus som medisterkakene kan varmes opp i. Server med poteter, kokte rotgrønnsaker og surkål om du har noe til overs fra julemiddagen.
Lag noe godt med julepølse
Julepølse kan varieres på utallige måter som snacks og har du rester av dette er det mye du kan gjøre. Julepølse egner seg spesielt godt til småretter med en smak av jul - perfekt til juletapas eller fingermat i romjulen.
Slik bruker du restene av pinnekjøtt
Pinnekjøtt er godt i seg selv, men om du ikke har lyst til å spise julemat til langt ut på nyåret, er det fint å kunne sette litt andre smaker på pinnekjøttet.
Lag en pinnekjøttpostei
Perfekt for julefrokost, til julelunsjen eller bare som et godt pålegg i hverdagen.
Pinnekjøtt smaker mye, og er derfor perfekt både på brødskiven, snitter og i lefseruller. Gjør restene av pinnekjøttet til real festmat med disse oppskriftene:
Pinnekjøtt brandade
Pinnekjøtt er tørket og saltet akkurat som klippfisk. Derfor passer pinnekjøtt veldig godt i en tradisjonell fransk ”brandade”, som vanligvis lages med moste poteter, hvitløk, olivenolje og klippfisk.
Slik gjør du:
- Mos nykokte poteter med olivenolje og melk og tilsett rester av pinnekjøtt i små biter. Smak til med salt og pepper og gjerne frisk timian.
- Server brandaden på flatbrødflak, og pynt med rømme og rørte tyttebær.
Rester av kalkun
Enten du serverer kalkun til jul, romjul eller nyttårsmiddagen, blir det ofte mye rester med en hel fugl på bordet. Den gode nyheten er at kalkun kan brukes til mye god mat, til pålegg og til enkle og raske middagsretter
Lag pålegg av kalkunrestene
Har du waldorfsalat og kalkun til overs etter årets kalkunmiddag? Sammen blir det en kjempegod påleggssalat. Kjapt, enkelt og utrolig godt på brødskiven!
Har du kalkunrester kan du lage mye godt! Skjær tynne skiver av kalkunen og ha på brødskiven eller lag en sandwich med kalkunkjøtt og friske grønnsaker. Du kan også bruke kalkun i gryter og middagsretter.
Prøv også en av disse oppskriftene med kalkunrestene:
Lag noe godt av tilbehøret
Sitter du igjen med litt mye poteter, surkål, kålrabistappe eller dadler? Det kan bli mye god mat! Her er våre favoritter:
Dadler med bacon og epler
Dadler er for mange fast innslag på handlelisten i julen, men de blir ikke alltid spist opp. Med de du har til overs kan du servere dadler med bacon og eple som snacks eller til tapasbordet.
Slik gjør du:
- Fjern steinen fra dadlene og snurr bacon rundt.
- Stek dadlene på middels varme til baconet er gyldenbrunt og stekt på alle side, så har du et fantastisk salt og søtt innslag på tapasbordet.
- Når de er ferdig stekt trer du dadlene på coctailpinner sammen med en eplebit. Dette gir syre og balanserer det søte og salte.
Lag potetkaker av potetene du har til overs
Har du klart å koke alt for mye poteter igjen? Det er ikke rart - de fleste av oss er flinke til å lage litt for mange poteter når vi er flere enn to stykker til bords.
Det fine er at de ikke går til spille. Lag noen gode potetkaker og topp dem med det du har i kjøleskapet av julemat.
Kålrabistappe som apetittvekker
Har du rester av kålrabistappe eller rotmos? La den få romtemperatur og legg den på skjeer toppet med en sterk og krydret chorizopølse og litt rømme.
Den søte rotmosen passer ypperlig sammen med krydret pølse. En deilig appetittvekker!
Sild med potet og løk
Jul og sild hører sammen, og kanskje kjøpte du litt mer enn det som ble spist?
Bruk silden du har til over og lag sild med potet, rødløk og egg - et tradisjonelt og godt måltid. Med frisk dill på toppen er retten komplett.