Slik bruker du restene av julematen Se video

Slik bruker du restene av julematen

Etter julens store måltider sitter man fort igjen med mye rester, og så mye god mat bør bli spist framfor å bli kastet. Derfor har vi samlet våre beste tips og oppskrifter - få inspirasjon til å bruke restene til noe godt!

Ikke kast ribberester, pinnekjøttrester, sild, pølser eller kålrabistappe som er til overs. Restene etter julemiddagen kan bli til smakfulle retter, pålegg og tilbehør. 

Så lenge du har noen basisvarer i kjøkkenskapet kan du enkelt trylle fram pinnekjøttpostei, potetkaker, ribbesandwich eller kalkunsalat. 

Rester av ribbemiddagen

Med en fullverdig julemiddag med ribbe, mediskerkaker, medisterpølser, surkål, rødkål og annet tilbehør er det ikke sjeldent det blir noe til overs. 

Ribbe med en vri

Ribbe er et smakfullt kjøttstykke som kan brukes til mye mer enn bare julemat! Svinekjøtt passer svært godt med asiatiske smaker, så hvorfor ikke ta en asiatisk vri på ribberestene? 

Flere gode oppskrifter med restene av ribba:

 • Ribbe med soyaglaze
  Server ribbe med Hoisinsaus og kald surkål - perfekt smårett til juletapas eller nyttårsfesten!
 • Ribbesandwich med epleslaw
  Ribbe kan også serveres på rundstykke eller brød med deilig tilbehør. Prøv denne oppskriften på ribbesandwich med krydder er som en smakebit på juleribba med epleslaw.
 • Wok med ribbe
  Ha ribbe i en wok sammen med gode grønnsaker, asiatisk saus og grove nudler. Kjempegod middag når du ønsker et avbrekk fra julematen.
Emblem
Har du ribbe i fryseren du ikke fikk stekt til jul og ikke helt vet hva du kan bruke den til? Ribbe er perfekt grillmat, og kan med fordel grilles til våren!

Rester av medisterdeig og medisterpølser

Medisterdeig til overs blir raskt små tapasboller med smak av jul! Du kan krydre deigen med julekrydder som gir kjøttboller med en asiatisk tvist.

Kanel, anis og ingefær gir rund og fin smak på bollene, men også rosmarin, hvitløk og fennikel gir kjempegode kjøttboller som minner om italiensk salsicciapølse i smaken.

Medisterfarse er oftest ferdigkrydret om du ikke lager den selv, men den kan du også lage mye godt av. 

 • Lag kjøttpudding
  Fyll medisterfarse i en liten brødform, og stek den i vannbad i ovnen på 180 grader i ca 1 time. Krydre gjerne toppen med paprikakrydder.

 • Medisterkaker i brun saus
  Har du ferdigstekte medisterkaker eller farsekaker igjen? De blir en kjempegod og erkenorsk middag! Lag en god brun saus eller fløtesaus som medisterkakene kan varmes opp i. Server med poteter, kokte rotgrønnsaker og surkål om du har noe til overs fra julemiddagen.
Nye måter å bruke ribbe og ribberestene på

Nye måter å bruke ribbe og ribberestene på

Ribbe er nordmenns store julefavoritt, men visste du at ribba også kler flere smaker enn bare ribbekrydder? Her er noen spennende måter å tilberede ribba på, eller å bruke opp restene av juleribba.

Lag noe godt med julepølse

Julepølse kan varieres på utallige måter som snacks og har du rester av dette er det mye du kan gjøre. Julepølse egner seg spesielt godt til småretter med en smak av jul - perfekt til juletapas eller fingermat i romjulen.

Prøv julepølse på rugbrød med en deilig rødbetsalat, grov sennep og svisker - en liten bit proppfull av gode smaker! Prøv julepølse på rugbrød med en deilig rødbetsalat, grov sennep og svisker - en liten bit proppfull av gode smaker!
Prøv julepølse med surkål, rødkål, rødbetsalat, svisker, sennep eller andre godsaker du har igjen fra julemåltidene. Serveres på en bit rugbrød.

Slik bruker du restene av pinnekjøtt

Pinnekjøtt er godt i seg selv, men om du ikke har lyst til å spise julemat til langt ut på nyåret, er det fint å kunne sette litt andre smaker på pinnekjøttet. 

Lag en pinnekjøttpostei

Perfekt for julefrokost, til julelunsjen eller bare som et godt pålegg i hverdagen.

Pinnekjøtt smaker mye, og er derfor perfekt både på brødskiven, snitter og i lefseruller. Gjør restene av pinnekjøttet til real festmat med disse oppskriftene:

Pinnekjøtt brandade

Pinnekjøtt er tørket og saltet akkurat som klippfisk. Derfor passer pinnekjøtt veldig godt i en tradisjonell fransk ”brandade”, som vanligvis lages med moste poteter, hvitløk, olivenolje og klippfisk.

Slik gjør du: 

 1. Mos nykokte poteter med olivenolje og melk og tilsett rester av pinnekjøtt i små biter. Smak til med salt og pepper og gjerne frisk timian.
 2. Server brandaden på flatbrødflak, og pynt med rømme og rørte tyttebær.
Pinnekjøtt til overs er perfekt grytekjøtt! Bruk restene i en deilig søndagsgryte, lapskaus eller en frikasse.

Rester av kalkun

Enten du serverer kalkun til jul, romjul eller nyttårsmiddagen, blir det ofte mye rester med en hel fugl på bordet. Den gode nyheten er at kalkun kan brukes til mye god mat, til pålegg og til enkle og raske middagsretter

10 tips til hvordan du kan kaste mindre mat

10 tips til hvordan du kan kaste mindre mat

Er du en av dem som har lyst til å kaste mindre mat? Sammen tar vi ansvar - bli med og kast mindre mat!

Lag pålegg av kalkunrestene

Har du waldorfsalat og kalkun til overs etter årets kalkunmiddag? Sammen blir det en kjempegod påleggssalat. Kjapt, enkelt og utrolig godt på brødskiven!

Har du kalkunrester kan du lage mye godt! Skjær tynne skiver av kalkunen og ha på brødskiven eller lag en sandwich med kalkunkjøtt og friske grønnsaker. Du kan også bruke kalkun i gryter og middagsretter.

Prøv også en av disse oppskriftene med kalkunrestene:

Slik bruker du rester av lomper

Slik bruker du rester av lomper

Har du rester av lomper, lefser eller tortillas? Da kan du lage mye godt. Vi gir deg våre beste tips!

Lag noe godt av tilbehøret

Sitter du igjen med litt mye poteter, surkål, kålrabistappe eller dadler? Det kan bli mye god mat! Her er våre favoritter:

Dadler med bacon og epler

Dadler er for mange fast innslag på handlelisten i julen, men de blir ikke alltid spist opp. Med de du har til overs kan du servere dadler med bacon og eple som snacks eller til tapasbordet.

Slik gjør du:

 1. Fjern steinen fra dadlene og snurr bacon rundt.
 2. Stek dadlene på middels varme til baconet er gyldenbrunt og stekt på alle side, så har du et fantastisk salt og søtt innslag på tapasbordet.
 3. Når de er ferdig stekt trer du dadlene på coctailpinner sammen med en eplebit. Dette gir syre og balanserer det søte og salte.
Julematen er ofte fet og salt, og passer dermed perfekt til syrlig, fruktig tilbehør som epler og appelsin.

Lag potetkaker av potetene du har til overs

Har du klart å koke alt for mye poteter igjen? Det er ikke rart - de fleste av oss er flinke til å lage litt for mange poteter når vi er flere enn to stykker til bords.

Det fine er at de ikke går til spille. Lag noen gode potetkaker og topp dem med det du har i kjøleskapet av julemat. 

Kålrabistappe som apetittvekker

Har du rester av kålrabistappe eller rotmos? La den få romtemperatur og legg den på skjeer toppet med en sterk og krydret chorizopølse og litt rømme.

Den søte rotmosen passer ypperlig sammen med krydret pølse. En deilig appetittvekker!

Sild med potet og løk

Jul og sild hører sammen, og kanskje kjøpte du litt mer enn det som ble spist?

Bruk silden du har til over og lag sild med potet, rødløk og egg - et tradisjonelt og godt måltid. Med frisk dill på toppen er retten komplett.

Basisvarer det er kjekt å ha i skapet