Tilbehør som passer til ribbe

Tilbehør som passer til ribbe

Tilbehøret er minst like viktig som selve juleribba, og for mange er det noe tilbehør man må ha ved siden av før retten er komplett. Her er våre beste oppskrifter og tips til klassisk tilbehør og tilbehør med ny vri.

Julematen er ikke den samme uten det gode tilbehøret. For noen er det uhyre viktig at tilbehøret serveres på samme måte som det har blitt gjort i alle år, men andre ønsker en liten vri på tilbehøret med nye smaker.

Her er våre beste oppskrifter, tips og ferdig tilbehør som passer til ribbemåltidet. 

Slik steker du ribbe med sprø svor

Slik steker du ribbe med sprø svor

Over halvparten av alle nordmenn spiser ribbe på julaften, og hvert år er det like spennende å se om svoren blir sprø. Vil du være sikret knasende sprø svor og saftig ribbe? Vi viser deg hvordan du enkelt steker perfekt ribbe - hver gang.

Medisterpølser og medisterkaker

De kunne vært en egen julerett for seg selv, men når det først er tid for julemat, går medisterkaker og julepølse hånd i hånd med ribba på tallerkenen. 

Medisterkaker kan lages av enten medisterdeig eller medisterfarse. Farse gir fine kaker, mens de klassiske, grove kakene blir laget av medisterdeig.

Du kan også lage julepølse selv, men det krever litt utstyr eller en god porsjon tålmodighet når pølsene skal stappes. Det er likevel gøy å kunne servere egne pølser, så kanskje hjemmelaget julepølse burde stå på menyen i år? 

Stappe pølser selv? Svinetarm brukes til vanlige, tykke julepølser, mens fåretarm er best om du ønsker tykkelse som grillpølser.

Surkål eller rødkål

Både surkål og rødkål er vanlig tilbehør til svinekjøtt som ribbe, julepølser og skinkestek. Den syrlige og sødmefylte kålen er en perfekt partner til den feite og krydrede ribba. 

Smaksmessig er surkål og rødkål ganske like. Surkål lages av vanlig, grønn hodekål, og rødkål lages av rød hodekål. Her får den også den lekre fargen sin. 

Flere oppskrifter på rødkål:

Gjør det enkelt med ferdig rødkål og surkål

Ribbehjelpen - time for time

Ribbehjelpen - time for time

Glem julestresset og bekymringen for en svor som ikke blir sprø. Ribbehjelpen guider deg gjennom dagen – time for time.

Smakfull ribbesaus

En tykk og smaksrik saus er også noe som må stå på bordet når ribba skal serveres. Sausen inneholder kraft og ribbefett fra den nystekte ribba, og det er noe som gjør denne sausen ekstra god. 

Flere gode oppskrifter på saus til ribbe:

Nykokte mandelpoteter

Vi nordmenn elsker poteter, og det er en selvfølge at julematen også skal serveres med poteter til. Mandelpoteter er de potetene de fleste forbinder med jul - melne poteter med avlang fasong.

Mange bruker også morenepoteter eller perlepoteter som gjerne serveres med skallet på. 

Hvordan koke poteter?

Hvordan koke poteter?

Hvordan koke mandelpoteter og andre poteter. Skal potetene trekke eller koke? Hva er forskjellen på melne og kokefaste poteter?

Rosenkål på klassisk vis

Utenom poteter og surkål, kan gjerne ribbe serveres med rosenkål også. Rosenkål er vanligst til kalkun, men baconstekt rosenkål passer utmerket til ribba også. I tillegg kan rosenkålen piffes opp på mange ulike måter, og passer godt med mange spennende smaker.

Flere oppskrifter på rosenkål til ribbe:

Spennende tilbehør til ribba

Trenger du litt inspirasjon til nytt, spennende tilbehør eller nye tradisjoner? Ribbe passer godt til sødmefylt tilbehør.

Det betyr at klementin, epler og svisker er fruktig tilbehør som passer godt til ribba. Delikatesseløk, karamellisert løk og syltet rødløk er også tilbehør som vil passe godt.