Den store nøtteguiden

Den store nøtteguiden

Det finnes en nøtt for alle anledninger. Her guider vi deg gjennom det store utvalget av nøtter, og gir deg tips til hvordan du kan inkludere de i matlagingen.

Ulike nøtter inneholder ulike vitaminer, men felles for flere av dem er at du bare trenger en håndfull for å dekket det aktuelle vitaminbehovet ditt. Valnøtter for eksempel, trenger du bare en neve av for å dekke dagsbehovet ditt for omega-3.

Godt smaker det også, så la deg inspirere av denne guiden og inkluder mer nøtter i matlagingen din!

Hos oss får du et stort utvalgt nøtter, både rå, ristet eller saltet.

Pinjekjerner

Pinjekjerner har en mild og aromatisk nøttesmak og er perfekt som topping til både pizza og salat. Spis dem naturelle, eller rist dem i en tørr panne. Tips! Rister du pinjekjernene får de enda mer smak. 

Slik bruker du pinjekjerner:

 • Tortellinisalat med kylling og pesto lager du på under 20 minutter. Topp middagen med pinjekjerner. Oppskriften finner du her.
 • Pinjekjerner er perfekt som topping på pizza, og passer særlig godt om du går for hvit bunn. Oppskrift på pizza bianca med spekeskinke finner du her.
 • Pinjekjerner er en av de klassiske ingrediensene i pesto. Oppskriften på hjemmelaget pesto finner du her.
 • Denne oppskriften på fullkornpasta med kylling og pinjekjerner er lett å like. Oppskriften finner du her.

Mandler

Med sin milde og søte smak er mandel selve essensen i kransekake og marsipan. Den søte smaken gjør at nøtten passer perfekt til baking, og mandel er å finne i flere av de klassiske kakeoppskriftene, som suksessterteSarah Bernard og kvæfjordkake.

Mandler er utrolig næringsrike og passer godt som snacks – enten man er på tur eller hjemme. Til jul skal mandlene helst være brente, men til resten av året kan de spises både rå, saltet eller ristet. 

Tips! Du får kjøpt mandler både hele og i skiver. 

Slik bruker du mandler:

 • Et skikkelig grovbrød med masse nøtter er ikke bare sunt, det smaker også kjempegodt til for eksempel ost. Oppskriften finner du her.
 • Ristede mandelskiver er perfekt som topping på supper, som i denne oppskriften på kremet kyllingsuppe. Oppskriften finner du her.
 • Topp fiskemiddagen med ristede mandler. Oppskriften finner du her.

Peanøtter

Peanøtter er en klassiker som kan brukes til mye. Smaksmessig er den rund og nøtteaktig, og nøtten ristes gjerne i olje og saltes før den spises som snacks. Peanøtter kan du bruke både i bakverk, som pålegg, i salater eller asiatiske retter.

Viste du at... Peanøtter egentlig er en belgplante som modnes under jorden? Derfor blir de ofte kalt jordnøtter. De kan bruke 10-30 år på å modne.

Slik bruker du peanøtter:

 • Peanøtter kan bidra til å gi en wok både smak og struktur. Oppskrift på kyllingwok med hoisinsaus finner du her.
 • Kung Pao chicken er en kinesisk klassiker som toppes med hakkende peanøtter. Oppskriften finner du her.
 • Snickerskake er en herlig blanding av søtt og salt, og kjennetegnes av en bunn med salte peanøtter og ritzkjeks, sjokoladekrem og pisket krem. Oppskriften finner du her.

Pistasjnøtter

Pistasjnøtter er en lett gjenkjennelig nøtt av flere grunner: den er grønn i fargen, selve nøtten er beskyttet av et hardt skall, og den har en mild sødmefylt smak. Du kan enten spise nøttene som den er eller riste dem i en tørr panne.

Visste du at... Pistasjnøtter egentlig er en stenfrukt? Den er faktisk i familie med både cashewnøtter og mango. 

Slik bruker du pistasjnøtter:

 • Smaken av pistasjnøtter harmonerer godt med fløten i iskrem, og derfor er pistasjis en favoritt hos mange. Oppskriften på hjemmelaget pistasjis finner du her.
 • Potetsalat passer til det meste, og denne oppskriften med hjemmelaget ruccola- og pistasjpesto er intet unntak. Oppskriften finner du her.
 • Oppskriften på stekte hvite asparges med pistasjnøtter finner du her.
 • Gir havregrøten litt ekstra knas, farge og smak! Oppskrift på havregrøt med blåbær og pistasj finner du her.

Cashewnøtter

Med sin karakteristiske søtlige smak er cashewnøtter en nøtt de fleste kjenner til. Cashewnøttene er en naturlig kilde til protein, vitamin B6 og kostfiber, og passer godt både i wok, taco, asiatiske retter og som snacks.

Tips! Cashewnøtter blir seige når de koker. Der er derfor viktig at du tilsetter de først rett før servering.

Slik bruker du cashewnøtter:

 • Gi kyllingsuppen en smak av Thailand og Asia ved å tilsette koriander, kokosmelk og cashewnøtter. Oppskriften finner du her.
 • Cashewnøtter passer godt i wok, som i denne oppskriften med biff og grønnsaker.

Valnøtter

Valnøtter

Valnøtter er en av de mest næringsrike matvarene som finnes i naturen, og en håndfull av den smaksrike nøtten dekker det daglige behovet ditt for omega-3.  I matlaging er valnøtter særlig kjent som ingrediens i waldorfsalat.

Slik bruker du valnøtter:

 • I denne oppskriften på brokkolisalat med bacon, rødløk og granateple gir valnøtter en deilig krunsj.
 • Nøtter og sjokolade går hånd i hånd. Tilsett valnøtter neste gang du baker brownies. Oppskriften finner du her

Hasselnøtter

Visste du at hasselnøtter er rike på E-vitamin, og spiser du rundt 20 hasselnøtter om dagen dekker du dagsbehovet ditt. Hasselnøtter forbindes gjerne med jul, men passer godt også til hverdagsmiddagen og annen bakst. 

Slik bruker du hasselnøtter:

 • Hva med en frisk aspargesbønnesalat med bringebær og hasselnøtter til sommerens grillmat? Oppskriften finner du her.
 • Laks i folie med hasselnøttsmør lager du på under 20 minutter. Oppskriften finner du her

Pekannøtter

Pekannøtter er en super kilde til sink, som er viktig for stoffskiftet og opprettholdelsen av et godt immunsystem. I smak og utseende ligner de litt på valnøtter, noe som også gjør at de har samme bruksområde - men de har en noe fyldigere og søtere smak. En favoritt hos mange er pekanpai!

Visste du at... pekannøtter får en søtere og fyldigere smak om du rister dem i en tørr panne eller i ovnen? 

Slik bruker du pekannøtter:

 • Pekannøtter både ser og smaker nydelig når de er glasert. Passer perfekt på ostefatet, eller som pynt på kaker og konfekt. Oppskriften finner du her.
 • Pekannøtter passer godt i en varm salat, som i denne gulrotsalaten med druer og nøtter.  

Kastanjer

Kastanjer skal ikke spises rå, og må enten kokes, stekes eller ristes før de kan spises. Da får de en søt og nøtteaktig smak. Kastanjer brukes ofte til puréer og supper, og kan også ovnsbakes eller grilles.

Macadaminøtter

Macadamia inneholder opp mot 75% én- og flerumettet fett, som er den sunne type fett. Smaken ligner litt på kokos, og macadamia kan fint spises som de er. Du kan også hakken den og bruke den i desserter, salater og wok. Nøttene er litt større enn hasselnøtter, og benhvite til lysegule i fargen. 

Visste du at... Macadamianøtter plukkes ikke fra treet, men fra bakken etter at de har falt ned? Skallet er så hardt at man trenger et trykk på 21 000 kg/cm for å knekke det.

Paranøtter

Den milde smaken til paranøtter kan minne om kokos. Nøtten brukes ofte i bakverk, desserter, konfekt og kan spises som snacks. Det spesielle med paranøtter er at de inneholde rikelig med selen, som er en av naturens kraftigste antioksidanter. 

Visste du at... Paranøtter også kalles brasilnøtter?