Spis mer snacks med god samvittighet!

Spis mer snacks med god samvittighet! Det er viktig å kose seg, og det beste er hvis man kan gjøre det med god samvittighet. Det finnes mye sunn snacks som er utrolig digg og enkel å lage.

Se video ovenfor med oppskrift på grønnsakschips - sunnere snacks!

Sprø grønnkålchips

  • Grønnkål
  • Olivenolje
  • Salt

Sprø grønnkålchips er knasende godt og veldig sunt. Grønnkål er en supergrønnsak som inneholder store mengder kostfiber og vitaminer. Visste du at 100 gram grønnkål faktisk inneholder mer kalsium enn 1 dl melk?

For å tilberede en litt annerledes lørdagskos starter du med å skylle og rense grønnkålen, og rive bladene i grove biter. Deretter gnir du litt olivenolje inn og fordeler grønnkålen utover et stekebrett med bakepapir. Dryss over en klype salt og sett grønnkålen til steking på 175 grader i 15 minutter. Hvis du bruker varmluft blir snacksen ekstra sprø.

Eple- og pærechips

  • 2 stk grønne epler
  • 3 stk røde epler
  • 2 stk pærer

Selv om både eple og pære er godt å spise som de er, er det en god idé å prøve disse stekt. Et friskt og godt alternativ til den vanlige potetchipsen. Disse går kjapt å lage og er en favoritt hos barna. 

Først skjærer du epler og pærer i tynne skiver på ca. 1–2 mm. Ta deretter skivene og legg de utover et stekebrett dekket med bakeduk eller silikonmatte. Bakepapir har lett for å krølle seg så derfor bør man bruke et alternativ til dette.

Skivene skal nå tørke i stekeovnen ved 60-70 grader i ca. 4 timer. Hvis du har varmluftfunksjon er det topp å bruke dette -  da blir chipsen ekstra sprø. Når overflaten er helt tørr og matt kan du gjerne snu skivene for videre tørking. Oppbevar den ferdige chipsen på et lufttett glass.

Krydrede stekte kikerter

  • 250 g hermetiske eller bløtlagte og kokte kikerter
  • 1 ss matolje
  • 1/2 ts chilipulver
  • 1/2 ts salt
  • litt kvernet sort pepper
  • lite dryss paprikapulver

Stekte eller ristede kikerter er en velkjent snack på gata hele veien fra Europa, gjennom Nord-Afrika og Midtøsten til India. De serveres søte eller salte og hotte, og krydres med smaker fra hele verden. Siden kikerter lett tar til seg smak er det muligheter for å eksperimentere seg fram til sin egen favoritt.

Start med å forvarme ovnen til 175 °C. Kikertene skal først skylles i et dørslag og renne godt av seg. Tørk dem deretter med et tørkepapir for å få vekk så mye fuktighet som mulig, og ha dem over i en bolle. Så tar du olivenolje, hvitløk, sitronskall, krydder og salt og blander det hele godt sammen.

Kikertertene helles så ut på et bakepapirkledd stekebrett, og stekes midt i ovnen i ca 45 minutter, eller til ertene er sprø og gyllenbrune. Bruk en stekespade og snu dem litt innimellom. Server med én gang, de er best når de er varme og nystekte. 

Grønnsakschips

Jordskokk, gulrot, pastinakk, sellerirot og rødbeter egner seg godt til chips. Rens og skjær grønnsakene i tynne skiver. Dette er veldig enkelt med en mandolin (grønnsakskutter), men du kan også bruke en ostehøvel eller en bred potetskreller.

Friter skivene gylne i varm solsikkeolje. Ikke legg for mange skiver i frityren samtidig, da vil temperaturen på oljen synke og skivene blir bløte, ikke sprø. Løft de gylne skivene opp av oljen med en hullsleiv og la de dryppe av seg på kjøkkenpapir. Dryss over litt salt med det samme. Nydelig!

Stekte padrón peppers

  • olivenolje
  • salt

Som et alternativ til stekt grønnkål, er også stekt paprika supersunt og godt. Padrón peppers egner seg best til dette. Det kan enten spises som snacks alene, eller som tilbehør til kylling, fisk eller kjøtt.

Først varmer du opp en stor stekepanne og tilsetter en god klunk olivenolje. Paprikaene skal stekes et par minutter over høy varme til de får en fin farge og blir myke. Det er viktig å huske å riste ofte på pannen underveis i stekingen. Avslutt med å drysse salt over, og server en ny favoritt. 

Saftige gulrotmuffins 

  • 3 stk egg
  • 0,5 dl rapsolje eller olivenolje
  • 2 dl skummet kulturmelk
  • 1 dl hvetemel
  • 1 dl sammalt fin hvete
  • 1 dl havrekli
  • 3 ts bakepulver
  • 0,5 ts salt
  • 4 skiver røkt skinke i fine strimler
  • 200 gr gulrot, revet

Hvis du skal ut på tur er det godt å ha med seg noe ekstra sunt og fristende. I stedet for den vanlige matpakken er det gøy å eksperimentere litt. Grove og saftige gulrotmuffins med litt røkt skinke er enkle å tilberede og gode på smak, og kan få deg til å gå den ekstra kilometeren. Ta gjerne med barna i matlagingen, muffins er populært hos alle aldersgrupper.

Pisk sammen egg, skummet kulturmelk og olje i en bolle. I en annen bolle blander du så hvetemel, sammalt hvete, havrekli, salt og bakepulver. Deretter tilsetter de tørre ingrediensene til de våte, og blander alt lett sammen med en sleiv. Til slutt rører du inn finrevet gulrot og røkt skinke.

Muffinsformene skal fylles 2/3 fulle og stekes på 200 grader i 20 minutter midt i ovnen. Dette er kjempeenkelt og sunnhet som smaker godt!