Sunnere snacks med god samvittighet

Sunnere snacks med god samvittighet

Det er viktig å kose seg, og det beste er hvis man kan gjøre det med god samvittighet. Det finnes mye sunn snacks som er utrolig god og enkel å lage.

Snacks trenger ikke være usunt, og det er mye god snacks man kan lage selv om man er litt ekstra fysen på noe godt. Lag snacksen i litt større porsjoner og legg til side, så har du alltid litt sunnere snacks i skapet når lysten melder seg!

Prøv disse oppskriftene og kos deg med god samvittighet!

Krydrede stekte kikerter

Stekte eller ristede kikerter er en velkjent snack på gata hele veien fra Europa, gjennom Nord-Afrika og Midtøsten til India. De serveres søte, salte og hotte, og krydres med smaker fra hele verden.

Ristede kikerter er en kjempegod snack! Krydre dem med spenstige krydder etter eget ønske, eller bare med salt og pepper. Ristede kikerter er en kjempegod snack! Krydre dem med spenstige krydder etter eget ønske, eller bare med salt og pepper.

Siden kikerter lett tar til seg smak er det muligheter for å eksperimentere seg fram til sin egen favoritt.

  • 250 g hermetiske eller bløtlagte og kokte kikerter
  • 1 ss matolje
  • 1/2 ts chilipulver
  • 1/2 ts salt
  • litt kvernet sort pepper
  • lite dryss paprikapulver

Slik gjør du:

  1. Start med å forvarme ovnen til 175 °C.
  2. Kikertene skal først skylles i et dørslag og renne godt av seg. Tørk dem deretter med et tørkepapir for å få vekk så mye fuktighet som mulig, og ha dem over i en bolle.
  3. Bland olivenolje, hvitløk, sitronskall, krydder og salt godt sammen.
  4. Stek midt i ovnen i ca 45 minutter (eller til ertene er sprø og gyllenbrune) på et bakebapirkledd stekebrett.
  5. Bruk en stekespade og snu dem litt innimellom.
  6. Server med én gang, de er best når de er varme og nystekte.

Mangler du noe?

Grønnsakschips

Grønnsakschips er kjapt og enkelt, og du kan bruke det du har liggende av rotgrønnsaker. Disse egner seg spesielt godt:

  • Jordskokk
  • Gulrot,
  • Pastinakk
  • Sellerirot
  • Rødbeter
  1. Rens og skjær grønnsakene i tynne skiver. Dette er veldig enkelt med en mandolin (grønnsakskutter), men du kan også bruke en ostehøvel eller en bred potetskreller.
  2. Friter skivene gylne i varm solsikkeolje. Ikke legg for mange skiver i frityren samtidig, da vil temperaturen på oljen synke og skivene blir bløte, ikke sprø.
  3. Løft de gylne skivene opp av oljen med en hullsleiv og la de dryppe av seg på kjøkkenpapir. Dryss over litt salt med det samme. Nydelig!

Prøv disse i chipsform:


Saftige gulrotmuffins

Hvis du skal ut på tur er det godt å ha med seg noe fristende. I stedet for den vanlige matpakken er det gøy å eksperimentere litt!

Grove og saftige gulrotmuffins med litt røkt skinke er enkle å tilberede og gode på smak, og kan få deg til å gå den ekstra kilometeren. Ta gjerne med barna i matlagingen, muffins er populært i alle aldersgrupper.

Dette trenger du:

  • 3 stk egg
  • 0,5 dl rapsolje eller olivenolje
  • 2 dl skummet kulturmelk
  • 1 dl hvetemel
  • 1 dl sammalt fin hvete
  • 1 dl havrekli
  • 3 ts bakepulver
  • 0,5 ts salt
  • 4 skiver røkt skinke i fine strimler
  • 200 gr gulrot, revet

Slik gjør du:

Pisk sammen egg, skummet kulturmelk og olje i en bolle. I en annen bolle blander du så hvetemel, sammalt hvete, havrekli, salt og bakepulver.

Deretter tilsetter de tørre ingrediensene til de våte, og blander alt lett sammen med en sleiv. Til slutt rører du inn finrevet gulrot og røkt skinke.

Muffinsformene skal fylles 2/3 fulle og stekes på 200 grader i 20 minutter midt i ovnen.

Har du alt du trenger?

Eple- og pærechips

Selv om både eple og pære er godt å spise som de er, er det en god idé å prøve disse stekt. Et friskt og godt alternativ til den vanlige potetchipsen! Disse går kjapt å lage og er en favoritt hos barna. 

Dette trenger du:

  • 2 stk grønne epler
  • 3 stk røde epler
  • 2 stk pærer

Slik gjør du:

  1. Skjær epler og pærer i tynne skiver på ca. 1–2 mm.
  2. Legg deretter skivene utover et stekebrett dekket med bakeduk eller silikonmatte. Bakepapir har lett for å krølle seg så derfor bør man bruke et alternativ til dette.
  3. Skivene skal nå tørke i stekeovnen ved 60-70 grader i ca. 4 timer. Hvis du har varmluftfunksjon er det topp å bruke dette -  da blir chipsen ekstra sprø. 
  4. Når overflaten er helt tørr og matt kan du gjerne snu skivene for videre tørking. Oppbevar den ferdige chipsen på et lufttett glass.

Husk ferske epler og pærer:

  • kr 6 46

    180 g

    kr 35,90/kg

    Epler

    Royal Gala

  • kr 6 64

    180 g

    kr 36,90/kg

    Epler

    Granny Smith

  • kr 7 38

    200 g

    kr 36,90/kg

    Pærer

    Conference

Sprø grønnkålchips

For en litt annerledes lørdagskos er kanskje grønnkål noe du kan vurdere. Sprø grønnkålchips er et knasende godt og et litt sunnere alternativ til den klassiske chipsen!

Dette trenger du:

  • Grønnkål
  • Olivenolje
  • Salt

Slik gjør du:

  1. Skyll og rens grønnkålen, og riv bladene i grove biter.
  2. Gni litt olivenolje inn og fordel grønnkålen utover et stekebrett med bakepapir.
  3. Dryss over en klype salt og sett grønnkålen til steking på 175 grader i 15 minutter.

Hvis du bruker varmluft blir snacksen ekstra sprø.