Slik bruker du rød appelsin

Slik bruker du rød appelsin

Med sitt røde fruktkjøtt kjenner du den kanskje bedre som blodappelsin. Søt, saftig og fargerik - den røde appelsinen er det en unik frukt du bør nyte mens den er i sesong!

Blodappelsin høres lite fristende ut, men denne appelsinen med det rare fruktkjøttet er faktisk en delikatesse!

De røde appelsinene er nemlig søtere enn sine oransje søsken, og har en unik smak som gjør dem fortjent til tittelen som en ekte dessert-appelsin. 

Smak rød appelsin:

  • I sesong: Januar - mars (import)
  • Smak: Søt, frisk og aromatisk
  • Oppbevaring: Kjølig (2–8 ºC)

Skal du bruke skallet på røde appelsiner, må de skylles med varmt vann først. Da fjerner du voksbelegget på skallet.

Spesielle vekstforhold gir unike appelsiner

De røde appelsinene dyrkes ved foten av den aktive vulkanen Etna. Her er det nemlig spesielt fruktbar jord - eller vulkansk jordsmonn om du vil.

Kombinasjonen av fruktbar jord, tørt klima og store temperatursvigninger skaper perfekte vekstforhold for den røde appelsinen. 

Emblem
Røde appelsiner kalles "Sicilian Blood Oranges" på engelsk, og har også fått klengenavnet "det røde gullet" på Sicilia.

Røde appelsiner kommer i flere forskjellige sorter, og hos MENY kan du finne blant annet Moro, Ippolito, Tarocco Rosso, Tarocco Meli og Sanguinelli i frukt og grøntavdelingen.

Amalfi-sitron - verdens beste sitron

Amalfi-sitron - verdens beste sitron

Amalfi-sitronen er regnet som verdens aller beste sitron – og i sesong får du den hos MENY. Den har en helt spesiell aroma og er utrolig saftig.

Derfor blir fruktkjøttet rødt

Hvorfor i all verden blir fruktkjøttet rødt, og hvorfor varierer fargen så voldsomt fra appelsin til appelsin? Du har kanskje sett bilder av appelsiner med mørkerødt fruktkjøtt, mens andre bare har noen flekker her og der. 

De store temperaturforskjellene rundt vulkanen er det som gjør fruktkjøttet rødt i appelsinene.

Den røde fargen dannes imidlertid bare hvis frukten på treet i lengre tid har vært utsatt for kjølige nattetemperaturer. Pigmentene inneholder antocyaniner - et stoff med sterke antioksidanter. Rødfargen varierer, men smaken er like god!

Slik bruker du blodappelsin

Den røde appelsinen kan nytes som den er, og brukes ofte til å dekorere drinker og matretter med sin flotte farge. Siden den er noe søtere enn appelsin og har lite eller ingen stener, passer den perfekt til mange desserter.

Rød appelsin er kjempegod å lage juice av! Har du en juicer smaker det godt sammen med lime og gulrot. Prøv gjerne med en dæsj ingefær eller chili i tillegg!

Bruk rød appelsin i kaker

Appelsin er perfekt i kaker, paier og terter, og rød appelsin er intet unntak. Prøv den i en av disse oppskriftene:

Bruker du rød appelsin i matlagingen, vil maten få en helt fantastisk rødfarge!

Lag drinker og mocktails med rød appelsin

Perfekt alene som nypresset juice, men også svært god og dekorativ i en rekke mocktails og drinker. Den setter også en fin oransj-rød farge på drikken. Pynt gjerne med glasset med en skive rød appelsin som dekor!

Bruk rød appelsin til middagen

Rød appelsin er perfekt til svin, fisk, skalldyr, kylling og kalkun. Lag en god appelsinsaus, eller la appelsin bli godt tilbehør i en grønn salat. 

Spennende måter å bruke appelsin i maten

Spennende måter å bruke appelsin i maten

At sitronen passer i matlaging vet mange, men appelsinen har også mange av de samme egenskapene og fortjener en større plass i hverdagskjøkkenet! Appelsinen kan brukes til mye mer enn som fast følge på skituren. Hva med å prøve appelsinkylling, pasta med appelsin og svinekjøtt eller påskens følgesvenn - appelsinkaken.

Før i tiden trodde man appelsiner hadde magisk kraft. Man trodde til og med sitrusfrukter kunne fungere som motgift for slangebitt!

Appelsinen har kanskje ikke noen iboende magiske krefter, men den kan derimot løfte de aller fleste retter siden den er både søt, saftig og frisk. 

Du kan bruke rød appelsin i alle oppskrifter med appelsin.

Deilig dessert med rød appelsin

Både vanlige appelsiner og røde appelsiner passer perfekt i dessert. Med rød appelsin kan du eksprimentere med fargen i tillegg! Det gjør det ekstra moro å lage og servere. 

Rød appelsin kan brukes til det aller meste av både kaker, drikke, dessert og middag - men den er også god å spise som den er. Skrell, spis og nyt den mens du kan!