Fem basisvarer du bør ha i kjøkkenskapet

Fem basisvarer du bør ha i kjøkkenskapet

Når du flytter for deg selv er det lurt å handle inn noen basisvarer som kan brukes til mye. Ved å handle smart kan du planlegge for flere dager av gangen, benytte alt og kaste mindre, samtidig som du har et variert og spennende kosthold.

Basis tørrvarer

Tørrvarer er varer som har lang holdbarhet og som ikke trenger å stå kaldt, som ris, pasta, bønnner, mel, hermetikk og krydder. Har du et basisutvalg i skapet har du et godt utgangspunkt for mange gode middager. 

Havregryn

Det er mange gode grunner til å spise havregryn. De er fulle av karbohydrater, vitaminer, fiber og sunne fettsyrer, for å nevne noe. De holder deg også mett lenge, og for mange er de en viktig del av den perfekte starten på dagen.

Det er enkelt, bare ha dem rett i skålen med melk, syltetøy og banan, eller hell over melk eller mandelmelk kvelden før og lag kjøleskapsgrøt til frokost.

Havregrøt er også en favoritt som lages på 3-4 minutter. Tilsett gjerne frø, nøtter og rosiner.

Her ser du et par enkle oppskrifter:

Havregryn gir en god og sunn start på dagen, og holder deg mett lenge. Havregryn gir en god og sunn start på dagen, og holder deg mett lenge.
Visste du at du enkelt kan lage havremel selv ved å ha havregryn i blenderen?

Havregryn egner seg også godt til baking, og er godt både i brød, rundstykker, knekkebrød, kjeks, pannekaker, smuldrekake og muffins. Bytt ut noe av hvetemelet med havregryn eller grovere meltyper om du ønsker å gjøre en oppskrift litt sunnere. 

Havregryn kan brukes for å få en sprø og god smuldretopp på søte paier. Havregryn kan brukes for å få en sprø og god smuldretopp på søte paier.

Tørr pasta

Pasta kan varieres i det uendelige. Kjøp skruer, så kan du bruke dem både i en frisk pastasalat, i en pølsegrateng eller med en god saus. Med hermetiske tomater og noen gode grønnsaker som løk, gulrot og champignon er sausen klar, tilsett evt noe kjøttdeig eller pølser om du ønsker. 

Har du rester av parmesan eller kremost kan dette smeltes i fløte så har du en god, kremet saus. Et tredje alternativ er grønn pesto!

Pastasalat er like godt til lunsj og middag. Bruk det du har av gode grønnsaker og topp gjerne med ost i terninger. Pastasalat er like godt til lunsj og middag. Bruk det du har av gode grønnsaker og topp gjerne med ost i terninger.

Uansett hva slags pastaretter du er vokst opp med, finner du mange spennende oppskrifter:

Smarte tips til studentmat

Smarte tips til studentmat

Er du student eller kjenner du en? Da bør du få med deg disse tipsene på sunn og billig studentmat, og smarte kjøp av ting du trenger til studenthjemmet.

Ris

Står det ris i skapet kan du lage wok. Her passer det meste av grønnsaker, og både kylling, kjøtt og fisk egner seg. Får du rester av ris kan du lage riskrem neste dag. 

Frukt og grønt

Frukt og grønnsaker er en viktig del av kostholdet. Spis dem som de er, ha dem på brødskiva eller lag nydelige salater og fruktsalater. En god kyllingsalat kan du også ha i en wrap, og restene av en fruktsalat kan bli en smoothie neste dag. 

En god salat kan varieres i det uendelige. Spis den til lunsj med ferskt brød, eller til middag med kylling i wrap. En god salat kan varieres i det uendelige. Spis den til lunsj med ferskt brød, eller til middag med kylling i wrap.

Dersom du har frukt og bær liggende som du ser at du ikke får spist så er smoothie en god løsning. Du kan også fryse ned i biter og bruke i en smoothie en annen dag. Overmodne bananer har mange bruksområder og er veldig godt både i banankake, muffins og pannekaker.

Når du ser at grønnsakene begynner å nå sin utløpsdato er suppe en god idé. Overmodne tomater kan bli en tomatsuppe, poteter kan bli potetsuppe, gulrøtter i gulrotsuppe og så videre. 

Brenner du inne med brokkoli? Stek små buketter i litt olje med hakket hvitløk og dryss over parmesan før servering. Nam!

Egg

Egg er lurt å ha i huset. De gjør frokosten litt mer spennende, de kan brukes i pannekakerøre, i pai og de kan brukes i bakst. En omelett kan lages enkelt til frokost med ost og skinke, eller den kan lages mer fyldig til lunsj eller middag. Bruk gjerne også middagsrester som potet, grønnsaker og pølser til å lage en god middagsomelett. 

Et raskt og godt mellommåltid er ovnsbakte, halve avokadoer fylt med egg og skinke. Et raskt og godt mellommåltid er ovnsbakte, halve avokadoer fylt med egg og skinke.
Så lett lager du omelett

Så lett lager du omelett

Omelett er en av de raskeste varmrettene du kan lage, og passer til frokost, lunsj, middag eller som kveldsmat. En god omelett er raskt og enkelt, se våre tips og oppskrifter for den beste omeletten.