10 matskatter du må prøve til jul

10 matskatter du må prøve til jul

Fra sosisser i sør til lammerull i nord. Her er lokalproduserte norske matskatter som vil løfte julens mange måltider til nye høyder.

1. Jæren Smak ribbe

For mange blir det ikke jul før ribba står på middagsbordet selve julaften. Takket være ildsjeler som Bredo og familien på Jæren får du ribbe av ypperste klasse. Bøndene brenner for grisenes velferd, som igjen resulterer i godt kjøtt.

Ribba fra Jæren Smak er marmorert og har et naturlig fettlag i kjøttet. Råvarer som dette lager nesten seg selv, så du kan bare lene deg tilbake og la svoren poppe!  

Slik lages vår beste ribbe av Jæren Smak kvalitet

Slik lages vår beste ribbe av Jæren Smak kvalitet

Den beste ribba kommer fra en gris som har det godt. Ribbe av Jæren Smak kvalitet er godt marmorert, god kjøttfylte og akkurat nok fett til å gi sprø svor og saftig, smakfull ribbe. Dette er vår premiumribbe av Jæren Smak kvalitet.

2. Sosisser, rå og grov julepølse av utegris fra Bjuland

Tilbehøret til julens store middag får du fra Bjuland. De smaksrike julepølsene et resultat av samarbeidet mellom MENY, Prima Jæren, Albert Idsøe og Bjuland gård, der grisene går ute på store beiter.

Den grove pølsen er laget på dansk vis med nellik, allehånde, hvit pepper og løk. Den rå julepølsen er en tykkere, grovkornet variant tilsatt røkt svineknoke. Sosissene er julekrydret, saftige og gode.

Du finner alle julepølsene i ferskvaredisken. 

Rester av julepølser smaker kjempegodt med sennep og rødkål på dansk rugbrød

3. Julefripa fra Klokk & Co

Ta deg en pause fra juleforberedelsene og nyt en frisk tørsteslukker fra Klokk & Co. Det Oslo-baserte bryggeriet er lidenskapelig opptatt av å lage spennende og smaksrike alternativer til alkoholholdig drikke.

Julevarianten er en fruktig IPA, kalt Julefripa. Med hint av norske epler og kanel, er Julefripa den perfekte kombinasjonen til julens mange mektige måltider. 

En god øl trenger ikke inneholde alkohol. Nyt spennende og alkoholfri håndverksøl i julen! En god øl trenger ikke inneholde alkohol. Nyt spennende og alkoholfri håndverksøl i julen!
Alkoholfri drikke som passer til julematen

Alkoholfri drikke som passer til julematen

Alle julens måltider er ikke komplett uten drikke som komplementerer smakene. Men hva bør du gå for til for eksempel pinnekjøtt, ribbe, nøttestek og kalkun?

4. Blaane musserande fra Åkre Gard

Hos Arita og Gjermund på Åkre Gard i den vesle bygda Nå i Hardanger produseres blant annet "Blaane musserande" - en musserende frisk, klar og fruktig eplemost. Hardanger har naturgitte forhold for fruktdyrking - milde vintre, varme somre og akkurat passe mye regn for at eplene skal trives.

På flasken kan vi lese: Mellom de sju blaanar ligg Åkre Gard. Her har det budd eplebønder i ti generasjonar. Me har laga ein eplemost, så frisk, fruktig og delikat at blaanane dansar stille kring garden. Dei kan ikke anna, målbundne av smaken som dei er.

Musserende eplemost er den perfekter velkomstdrinken som også passer godt til julemat som pinnekjøtt og rakfisk

5. Formost fra Heidal ysteri

La julefreden senke seg med lange, bugnende frokoster. Et fast inventar til julefrokosten er brunosten fra Heidal Ysteri.

Den har sin opprinnelse fra Gudbrandsdalen, og osten er som en nasjonalskatt å regne. En 100 år gammel godt bevart oppskrift er hemmeligheten bak den fyldige og karamellaktige smaken. Ostens vakre form er laget av en treskjærer fra lokalområdet.

6. Edamerost fra Myrdal

Ingen jul uten edamer på frokostbordet. På Myrdal gård som ligger på Tysnes, sør for Bergen, lages edamer etter en tradisjonell, nederlandsk oppskrift.

Myrdal ysteri bruker førsteklasses råvarer og foredler melk fra egen produksjon. Den røde voksen gjør at osten oppbevares og modnes bedre. Myrdals edamer har en mild, litt salt smak og er perfekt som pålegg til julebrød. 

7. Sjokoladefryd fra Jentene på Tunet

Selv om det blir mange mektige julemåltider, bør du unne deg søtsaker av beste sort! I Selbu holder Jentene på Tunet til. Her lages kvalitetssjokolade fylt med alt fra friske bær, frukt, nøtter og krydder. 

Hver eneste bit er håndlaget og kalles sjokoladefryd siden smaksopplevelsen skal være en fryd for både øyne og gane. 

Emblem
Jentene på tunet har hentet hjem gull i International Chocolate World Awards for sine hjerteformede konfektbiter med multefløyel, og den samme biten er i finalen til Det norske målitd 2022.

8. Julekrydret kryddersildfilet fra Juviksild

Sild hører julen til, og en av de beste produsentene finner du i Juvika – på øya Gossen ytterst på Romsdalskysten.

Her er det kun vinterfanget vårgytende sild som blir brukt i produksjonen og kvalitet er det som kjennetegner bedriften. 

En spesialkrydret modningslake gir den rike smaken og julesilden har enda mer av de gode krydderne, som gjør veien til den hjemmelagde julesilden kortere.  

Slik lager du sild til julefrokosten

Slik lager du sild til julefrokosten

Skal du servere sild til julefrokost, lunsj eller kanskje gi bort i gave? Klassisk julesild, tomatsild og sennepsild er et must til jul. Vi har samlet beste oppskrifter og tips for å lykkes med årets julesild!

9. Tromsørull fra Aron Mat

Skal du unne deg litt mer luksus til julefrokosten, bør du se mot nord. På yttersida av Kvaløya, holder far og sønn Aronsen til der de produserer pinnekjøtt, fenalår og lammerull av beste kvalitet. Lammerullen lager de etter en oppskrift som har fulgt familien gjennom flere generasjoner.

Du får den både hel og i skiver. Prøv den på fersk brødskive med syltet rødbet eller sterk sennep. 

10. Økologisk flatbrød fra Rørosbaker'n

Sprøtt og smakfult flatbrød passer til både sild og spekemat, rull og pinnekjøtt, og er et "must" til rakfisken på alle julebord. Og, knasende sprøtt flatbrød med søt karamellsmakende brunost er jo nærmest en dessert.

Røros økologisk Flatbrød er bakt etter gammel oppskrift. Det er takkestekt, grovt og sprøtt, og har en tykkelse som gjør det lett å smøre.

Rørosbaker'n steker også andre spennende varianter som Flatbrød av spelt, flatbrød med tyttebær og grovt & sprøtt flatbrød.

På hytta, hjemme eller hos svigers i julen?

Finn matskattene nærmest deg