10 matskatter du må prøve til jul

10 matskatter du må prøve til jul

Fra sosisser i sør til lammerull i nord. Her er lokalproduserte norske matskatter som vil løfte julens mange måltider til nye høyder.

1. Jæren Smak ribbe

For mange blir det ikke jul før ribba står på middagsbordet selve julaften. Takket være ildsjeler som Bredo og familien på Jæren får du ribbe av ypperste klasse. Bøndene brenner for grisenes velferd, som igjen resulterer i godt kjøtt.

Ribba fra Jæren Smak er marmorert og har et naturlig fettlag i kjøttet. Råvarer som dette lager nesten seg selv, så du kan bare lene deg tilbake og la svoren poppe!  

Slik lages vår beste ribbe av Jæren Smak kvalitet

Slik lages vår beste ribbe av Jæren Smak kvalitet

Den beste ribba kommer fra en gris som har det godt. Ribbe av Jæren Smak kvalitet er godt marmorert, god kjøttfylte og akkurat nok fett til å gi sprø svor og saftig, smakfull ribbe. Dette er vår premiumribbe av Jæren Smak kvalitet.

2. Jacobs utvalgte pinnekjøtt av Jæren Smak lam

På Jæren finner du også landets kanskje beste pinnekjøtt. Tre froskjellige salttyper - og litt sukker - brukes under tørrsalting i store kar før lammesidene henges til tørk. 

Ved flere anledninger har Jacobs utvalgte hentet hjem priser for det gode håndverket. Senest nå i desember kåret Dagens Næringsliv Jacobs utvalgte røkt pinnekjøtt til best i test.

Sauebøndene er opptatt av dyrenes velferd og spiller på lag med naturen. Dét kjennes på smaken.

Slik lages Norges beste pinnekjøtt fra Jæren Smak

Slik lages Norges beste pinnekjøtt fra Jæren Smak

Det er ikke tilfeldigheter som har gjort Jacobs Utvalgte-pinnekjøttet fra Jæren Smak til Norges beste. Lange dager, tålmodighet og en stor dose kjærlighet gjør pinnekjøttet helt unikt.

3. Sosisser, rå og grov julepølse av utegris fra Bjuland

Tilbehøret til julens store middag får du fra Bjuland. De smaksrike julepølsene et resultat av samarbeidet mellom MENY, Prima Jæren, Albert Idsøe og Bjuland gård, der grisene går ute på store beiter.

Den grove pølsen er laget på dansk vis med nellik, allehånde, hvit pepper og løk. Den rå julepølsen er en tykkere, grovkornet variant tilsatt røkt svineknoke. Sosissene er julekrydret, saftige og gode.

Du finner alle julepølsene i ferskvaredisken. 

Rester av julepølser smaker kjempegodt med sennep og rødkål på dansk rugbrød

4. Julefripa fra Klokk & Co

Ta deg en pause fra juleforberedelsene og nyt en frisk tørsteslukker fra Klokk & Co. Det Oslo-baserte bryggeriet er lidenskapelig opptatt av å lage spennende og smaksrike alternativer til alkoholholdig drikke.

Julevarianten er en fruktig IPA, kalt Julefripa. Med hint av norske epler og kanel, er Julefripa den perfekte kombinasjonen til julens mange mektige måltider. 

En god øl trenger ikke inneholde alkohol. Nyt spennende og alkoholfri håndverksøl i julen! En god øl trenger ikke inneholde alkohol. Nyt spennende og alkoholfri håndverksøl i julen!

Alkoholfri drikke som passer til julematen

Alkoholfri drikke som passer til julematen

Alle julens måltider er ikke komplett uten drikke som komplementerer smakene. Men hva bør du gå for til for eksempel pinnekjøtt, ribbe, nøttestek og kalkun?

5. Sprudlande Margaret fra Balholm

Et annet alkoholfritt alternativ er av den sprudlende sorten. Balholms bestselger «Margaret» er produsert av flittige fruktbønder i Sogn som etterstreber økologisk produksjon av sine fruktdrikker.

«Margaret» har en lett syrlig smak av eple og rabarbra, og med sin perlende friskhet er den et godt valg til julens mange festmåltider. Du kan også servere boblene som en leskende fordrink før julemiddagen.

6. Formost fra Heidal ysteri

La julefreden senke seg med lange, bugnende frokoster. Et fast inventar til julefrokosten er brunosten fra Heidal Ysteri.

Den har sin opprinnelse fra Gudbrandsdalen, og osten er som en nasjonalskatt å regne. En 100 år gammel godt bevart oppskrift er hemmeligheten bak den fyldige og karamellaktige smaken. Ostens vakre form er laget av en treskjærer fra lokalområdet.

7. Edamerost fra Myrdal

Ingen jul uten edamer på frokostbordet. På Myrdal gård som ligger på Tysnes, sør for Bergen, lages edamer etter en tradisjonell, nederlandsk oppskrift.

Myrdal ysteri bruker førsteklasses råvarer og foredler melk fra egen produksjon. Den røde voksen gjør at osten oppbevares og modnes bedre. Myrdals edamer har en mild, litt salt smak og er perfekt som pålegg til julebrød. 

8. Sjokoladefryd fra Jentene på Tunet

Selv om det blir mange mektige julemåltider, bør du unne deg søtsaker av beste sort! I Selbu holder Jentene på Tunet til. Her lages kvalitetssjokolade fylt med alt fra friske bær, frukt, nøtter og krydder. 

Hver eneste bit er håndlaget og kalles «sjokoladefryd» siden smaksopplevelsen skal være en fryd for både øyne og gane. 

Emblem
Jentene på tunet har hentet hjem gull i International Chocolate World Awards for sine hjerteformede konfektbiter med multefløyel, og den samme biten er i finalen til Det norske målitd 2022.

9. Julekrydret kryddersildfilet fra Juviksild

Sild hører julen til, og en av de beste produsentene finner du i Juvika – på øya Gossen ytterst på Romsdalskysten.

Her er det kun vinterfanget vårgytende sild som blir brukt i produksjonen og kvalitet er det som kjennetegner bedriften. 

En spesialkrydret modningslake gir den rike smaken og julesilden har enda mer av de gode krydderne, som gjør veien til den hjemmelagde julesilden kortere.  

Slik lager du sild til julefrokosten

Slik lager du sild til julefrokosten

Skal du servere sild til julefrokost, lunsj eller kanskje gi bort i gave? Klassisk julesild, tomatsild og sennepsild er et must til jul. Vi har samlet beste oppskrifter og tips for å lykkes med årets julesild!

10. Tromsørull fra Aron Mat

Skal du unne deg litt mer luksus til julefrokosten, bør du se mot nord. På yttersida av Kvaløya, holder far og sønn Aronsen til der de produserer pinnekjøtt, fenalår og lammerull av beste kvalitet. Lammerullen lager de etter en oppskrift som har fulgt familien gjennom flere generasjoner.

Du får den både hel og i skiver. Prøv den på fersk brødskive med syltet rødbet eller sterk sennep. 

På hytta, hjemme eller hos svigers i julen?

Finn matskattene nærmest deg